marți, septembrie 06, 2011

Despre cărţi citite (1)

Ethno-Religious Violence in Indonesia From soil to God - Chris Wilson

Cartea prezintă un scurt si mai puţin cunoscut conflict din Indonezia, petrecut între august 1999 si iunie 2000 în nou înfiinţata provincie Maluku de Nord. Sau in cuvintele autorului:

"This book seeks to account for the bloodshed and destruction in North Maluku
from 1999 to 2000. It explores why violence broke out in a region which had seen
decades of peaceful coexistence between ethnic and religious communities. It also
seeks to explain the trajectory of the conflict: why it transformed from a local
dispute into religious violence; how and why the initial incident sparked death and
mayhem across an entire province; and, finally, why it ended as abruptly as it had
begun."

În mod poate surprinzător pentru unii, conflictul a inceput o dată cu democratizarea rapida a Indoneziei survenită după căderea regimului Suharto. Democraţia a permis apariţia unei competiţii politice intre diversele grupuri etnice din regiune. Iniţial un grup etnic imigrat in regiune dar dominant in administraţia locala a încercat să işi folosească nou câştigata putere politică în reîmpărţirea administrativă. Evident această reimpărţirea s-a făcut în interesul lor. Grupul local cel mai afectat, indigen in zonă, dar slab reprezentat în administraţie s-a văzut nu doar impins de către imigranţi de pe un teritoriu pe care il considerau al lor dar si exclus de la resurse economice (nou reimpărţire atribuia o mină de aur imigrantilor). Ceea ce a inceput ca un conflict etnic local a degenerat intr-un conflict regional. Apoi, pentru ca grupul indigen era majoritar creştin iar grupul de imigranţi era musulman conflictul a ajuns in final unul religios (trecând si printr-o scurta faza de conflict intra-musulman). In tot acest timp autorităţile locale si naţionale fie au ignorat conflictul, fie au încercat să profite de el.

Chris Wilson reuşeşte să explice, intr-un stil aproape jurnalistic, foarte bine cauzele conflictului si mai ales cauzele extinderii conflictului. În ciuda primeleor impresii, cauzele nu au fost strict economice (grupul cel mai bogat, cel al imigrantilor, a fost agresorul) şi nici iniţial religiose. Datorită rapidităţii cu care s-a trecut de la o situţie paşnică la epurari etnice, acest conflict este un bun studiu de caz pentru alte situaţii aparent surpinzătoare (fosta Iugoslavie, Irakul post-Saddam).

Pe scurt Ethno-Religious Violence in Indonesia From soil to God este o carte foarte bună şi foarte bine scrisă.

Grad de accesibilitate: Foarte bun. Este uşor de citit şi accesibilă şi pentru nespecialişti, fără să simplifice prea mult.

Interes: Merită citită. Este un foarte bun studiu de caz pentru multe conflicte.

Niciun comentariu: