sâmbătă, mai 20, 2006

Deci...

Stand ieri in fata Universitati (Bucuresti) m-am gandit la cuvantul boem si originea acestui cuvant (printre altele).
Sensul cuvantului boem se datoreaza tiganilor(Roma adica pour les conneseurs).
In secolul 14 cand grupuri de tigani nomazi se indreptau spre vestul Europei(cei care nu fusesera opriti de ospitalierul popor roman si gazduiti in spatiul danubiano-carpatico-pontic in conditii impecabile) imparatul Sfantului Imperiu Roman(de Natiune Germana) era Carol al IV-lea de Luxemburg. In afara de faptul ca era imparat(in aceasta functie a fost ales) el era in primul rand rege al Bohemiei(cam actuala Cehia)(da,era si conte de Luxemburg). El (sau urmasul lui Wenceslaus care a avut acelasi titluri) au dat acestori grupuri niste permise de libera trecere(un fel de pasapoarte,adica). Cand au ajuns in Franta au fost numiti bohemieni(ca doar aveau trecut asa in acte).
Peste cateva secole (si multe expulzari si legi discriminatoare contra bohemienilor mai tarziu) au aparut filozofi care au inceput sa viseze la "bunii salbatici" niste suflete libere,inocente,neatinse de depravarea lumii moderne (se intampla la sfarsitul sec. 18), traind in mijlocul naturii ca niste copii (cel mai adesea bunii salbatici fiind indienii nord-americani si polinezieni). Au fost gasiti buni salbatici si mai aproape de casa nu numai in tinuturile indepartate. Da, bohemienii. Asa cuvantul bohem a inceput sa aiba un sens mult mai bun, adica cel actual(a contribuit la asta si faptul ca nu prea mai erau tigani in Franta si deci puteau fii idealizati usor).
Deci cuvantul boem a capatat sensul actual de la tigani (cu ajutorul unor filozofi).
Sper ca v-a placut primul meu post.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Te felicit pt prima ta exprimare in cadrul "retzelei".Intr-adevar scri ce-ti trece prin cap, si cu cap,...bravo (poate ar trebui sa folosesti mai putine paranteze,daca explici prea mult risti sa nu te mai inteleaga nimeni!)

Anonim spunea...

Multumesc pentru sugestii.

Anonim spunea...

... sa fim seriosi!

ne-ar fi mai pe plac primul tau "post" daca ai incepe sa tii post de "post-uri"


...cica sa fie si o incurajare: da, felicitari pentru documentarea asiduua si intensa... cu siguranta transpiratia de acolo ti se trage, nu de la caldura de afara

Anonim spunea...

Noroc. E treaba faina asta cu rromii; habar n-aveam ca de la ei vine "boemul".

Ca sa te critic un pic, iti zic ca ar fi mai usor de citit daca ai spatia paragrafele, si daca ai alege un stil de relatare fix (ai combinat sarcasmul cu relatarea istorica, ceea ce e fain pt cei care te cunosc, dar mai greu de digerat pt ceilalti, care sunt mai multi :) )

Astept al doilea post cu nerabdare.
Bafta